‘De Boevenkoning’ – Toneelmakerij

Zondag 11 december naar de voorstelling ‘De Boevenkoning’ van de Toneelmakerij geweest in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Een echt muzikale zondag!

Hoe breng je grote, nare en heftige zaken aan een jong publiek?: Wind er geen doekjes om!

Alles is recht voor zijn raap en over de top, waardoor zowel kids als volwassenen van tijd tot tijd hun adem inhouden om wat ze te zien en te horen krijgen. Het verhaal begint en eindigt in een lied dat gaat over een Boevenkoning die het gouden hart van zijn dochter wil hebben om zich te verrijken. Dit betekend echter dat zij zal moeten sterven om de hebzucht van haar vader te stillen. Waar liggen de grenzen?

De liefde die een kind voor zijn ouders heeft is groot, maar het moge duidelijk zijn dat ook jij als kind “nee” mag zeggen tegen je ouders en omgeving. Hoe kun je je als kind handhaven in een wereld waar macht en geld op de eerste plaats komen? Waar waarheden worden verdraaid en je altijd word gebruikt voor het doel van een ander.

Om niet helemaal gedeprimeerd te raken van zulke vraagstukken is er uitbundig gebruik gemaakt van de overdrijving.

Het decor is simpel en biedt door de compositie een speelse ruimte aan waarbij letterlijk van tijd tot tijd verrassingen uit de kast tevoorschijn komen. Twee lopende banden vormen een humoristische doorbreking van de verschillende scènes. De kostuums zijn over de top en lekker gek. Een boef is een boef: goud, bont, rood, sexy, zwart, fout. Een bewaking met zwarte zonnebrillen op zodat ze neutraal en ongrijpbaar blijven voor alle partijen. En als je goed en oprecht bent krijg je een nietszeggende kleur aan.

Want zeg nou zelf: een moreel besef hebben is toch saai?

Gaat het zien!: http://www.toneelmakerij.nl/index.php?cat=1&subcat=17&show=70

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s